Nederland en België ruilen land

Nederland en België hebben maandag een grensverdrag gesloten waardoor een deel van wat voorheen België was nu onder Nederland valt en omgekeerd. De ondertekening is onderdeel van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan ons land.

Reden voor de aanpassing van de grenzen was de onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten (provincie Limburg) en het Belgische Wezet. Dat leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde. In juni werd al een zogeheten memorandum over de grenscorrectie getekend.

Het verdrag werd in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ondertekend door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders. Daarmee werd letterlijk inhoud gegeven aan het thema van het driedaagse staatsbezoek: ‘grensoverschrijdende samenwerking’.

Koenders en Reynders praten maandag ook over verdere samenwerking op het gebied van veiligheid.

28-11-2016 © ANP / Demet TV