Nederland uitgenodigd voor G20 door Merkel

Nederland is door de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd voor de bijeenkomsten van de G20 volgend jaar. De top met de regeringsleiders vindt op 7 en 8 juli plaats in Hamburg. Duitsland is vanaf donderdag twaalf maanden voorzitter van de G20.

Premier Mark Rutte noemt het goed nieuws. ,,We verdienen een flink deel van ons geld met internationale handel. In de G20 overleggen de grootste economieën van de wereld over een breed scala aan onderwerpen die raken aan financiële stabiliteit en economische groei. Die onderwerpen raken de Nederlandse belangen direct.”

Nederland mocht in 2008, 2009 en 2010 op speciale uitnodiging ook deelnemen aan de G20. Maar sinds het aantreden van Rutte ontving Nederland geen invitatie meer. Merkel heeft behalve Nederland ook Noorwegen, Singapore en enkele internationale organisaties uitgenodigd, zoals de Afrikaanse Unie.

Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is recent wel twee keer uitgenodigd voor een G20-vergadering van handelsministers. In juli was ze nog bij een bijeenkomst in het Chinese Shanghai. Een jaar eerder was zij erbij op uitnodiging van toenmalig G20-voorzitter Turkije.

,,De uitnodiging voor de G20-top in 2017 is een diplomatiek succes voor Nederland”, oordeelt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. ,,Dit is een mooie kans voor Nederland om in aanloop naar onze deelname aan de VN Veiligheidsraad in 2018 ons visitekaartje af te geven.”

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel om de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam zijn belang toe. Het is sindsdien het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie.

01-12-2016 © ANP / Demet TV