Categories Nieuws Artikelen

Gestolen Italiaans beeld duikt op in Nederland

Bij het Amsterdamse veilinghuis Christie’s is een kostbaar en zeer oud kunstwerk aangeboden dat blijkt te zijn gestolen uit het Italiaanse museum Villa Adriana in Tivoli, nabij Rome. Een Nederlandse man en vrouw zijn opgepakt op verdenking van diefstal en heling, omdat ze het beeld uit ongeveer 200 na Christus probeerden te verkopen. De Amsterdamse politie heeft het vrijdag teruggeven aan de Italiaanse collega’s.

Het beeld van natuursteen is het hoofd van Julia Domna, de keizerin van het Romeinse rijk die van 170 tot 217 na Christus leefde. Volgens Italiaanse kunstkenners is de waarde ervan niet in geld uit te drukken. Het kunstwerk maakt deel uit van een serie soortgelijke Romeinse hoofden uit dezelfde periode en is van grote archeologische en cultuurhistorische waarde, aldus de politie.

De man en vrouw, van wie de identiteit niet nader bekend wordt gemaakt, boden het beeld vorig jaar mei al aan bij het veilinghuis. Daar vertrouwden ze de zaak niet, onder meer omdat het duo niet bekend was in de kunstwereld. Christie’s schakelde een advocaat in die contact opnam met de Italiaanse politie. Een speciale rechercheafdeling in het land, die zich bezighoudt met de opsporing van kunst- en cultuurschatten, ging op onderzoek uit en ontdekte dat het beeld niet op de plek lag waar het hoorde te liggen. Daarop is aangifte gedaan bij de politie Amsterdam.

Rechter

Het veilinghuis heeft vervolgens, in nauw overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de afspraak met de verdachten laten doorgaan. Het duo is na afloop van dat gesprek aangehouden. Ze zitten momenteel niet vast en moeten zich begin volgend jaar verantwoorden bij de rechter. Het OM verdenkt de twee van heling, al hebben ze zelf verklaard dat ze niet wisten dat het beeld was gestolen. De officier van justitie vermoedt dat die verklaring niet klopt.

Het museum weet niet wanneer het beeld, dat nog in goede staat verkeert, precies is gestolen. Het kunstwerk is in 2012 voor het laatst tentoongesteld. Het vermoeden is dat het daarna uit het depot is gestolen. Vanwege procedures heeft het even geduurd voordat het beeld terug kon naar Italië.

02-12-2016 © ANP