‘Schiet op boten met illegale vluchtelingen’

Een Deense parlementariër heeft woensdag een radicale methode geopperd om af te komen van boten vol met vluchtelingen die de kusten van Europa willen aandoen. Veiligheidstroepen zouden wat hem betreft het vuur op de vaartuigen mogen openen.

Kenneth Berth van de Deense Volkspartij deed zijn opmerkelijke suggestie tijdens een tv-interview. ,,De enige efficiënte methode is de boten te laten omdraaien en zeggen: ‘u mag hier bij deze grens niet varen, als u dat toch doet wordt er óf op u geschoten óf u wordt omgedraaid en teruggevaren’.” Zijn partij staat bekend om haar anti-immigratieopvattingen.

Later zwakte Berth zijn opmerking op Facebook enigszins af. Hij bedoelde niet dat er op mensen mag worden geschoten, maar dat NAVO-schepen waarschuwingsschoten mogen afvuren. Op vluchtelingen schieten, verzekerde de woordvoerder van de partij later, is geen officiële beleidslijn. De Volkspartij is qua grootte de twee partij in het parlement.

08-12-2016 © ANP