Nederland wil opheldering over “spionage” Turkije

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van de Turkse autoriteiten over imams in Nederland die informatie zouden vergaren over Turks-Nederlandse Gülen-sympathisanten. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag.

Aanleiding is berichtgeving op BNR Nieuwsradio over spionage door Turkse imams die in ons land actief zijn. Zij zouden persoonlijke gegevens verzamelen van journalisten, organisaties en scholen van mensen die ervan worden verdacht aanhanger van Fethullah Gülen te zijn. Diyanet waar veel Turkse imams in Nederland aan zijn verbonden laat zojuist weten dat berichten hierover pertinent onjuist zijn. 

Niet de bedoeling

Volgens Asscher is het niet de bedoeling dat mensen hier informatie verzamelen over Nederlanders van Turkse afkomst. Hij wil nu eerst de feiten achterhalen, zei hij.

In april protesteerde het kabinet al bij de Turkse regering over bemoeienissen van het Turkse consulaat met Turkse Nederlanders. Ook minister Koenders begon hierover tijdens zijn bezoek in Turkije. Maar zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu moest niks weten van een eventuele bemoeienis. Hij haalde hard uit richting Nederland. (zie video)

Lees ook: “Berichtgeving over verzamelen inlichtingen pertinent onjuist”

09-12-2016 Bron / Foto: © ANP