‘Voorzitter Diyanet spioneerde voor Turkije’

De voorzitter van moskeekoepel Diyanet zou namen van Nederlandse Gülen-sympathisanten doorgespeeld hebben aan Turkije. Dat zegt De Telegraaf. Voorzitter Yusuf Acar zou dat gedaan hebben vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigde hij aan de krant.

Vrijdag ontkende Diyanet en de Turkse ambassade nog dat inlichtingen zijn doorgegeven aan Ankara over organisaties in Nederland die onder controle zouden staan van Gülen. Het CDA werd onder meer genoemd als een Gülen-bolwerk. 

Omdat Acar ook voorzitter is van Diyanet Nederland heeft hij nu een ,,serieus probleem” met zijn bestuur volgens een woordvoerder van de moskeekoepel. De Turkse ambassade is ook in verlegenheid gebracht door het nieuws. Een Turkse diplomatieke bron meldt aan De Telegraaf dat Acar ,,zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd.”

14-12-2016 Foto: © ANP