‘Opstandelingen veroveren dorpen op IS’

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben op weg naar Raqqa meerdere dorpen ingenomen die in handen waren van terreurgroep Islamitische Staat. De door de Verenigde Staten gesteunde opstandelingen zijn het Syrische bolwerk van de terreurgroep tot op enkele tientallen kilometers genaderd, zei het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maandag.

Zeker drie SDF-strijders kwamen volgens de waarnemer om het leven bij gevechten nadat ze vijf dorpen hadden veroverd. Het gaat om plaatsen in een landelijk gebied op ongeveer 50 kilometer ten noorden en noordwesten van Raqqa. De SDF rukte eerder op een ander front al op tot 30 kilometer van het jihadistenbolwerk.

Een complicerende factor is dat de Koerdische YPG-militie de sterkste groep is binnen de SDF. Washington benadrukte eerder dat Arabische strijders een hoofdrol moeten krijgen bij de verovering van Raqqa.

19-12-2016 © ANP