Koenders: verzoening burgers ná IS belangrijk

Zodra de terreurgroep IS is verdreven, moeten alle partijen in Irak zich inzetten voor verzoening. Alleen op die manier kunnen mensen weer snel terugkeren naar hun huizen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bezoekt nu Irak en benadrukt daar vooral het belang van overleg.

Maandag bezocht hij het dorp Hashansham, vlakbij het front in de stad Mosul in Noord-Irak. Dit dorp is bevrijd van IS en grotendeels verwoest. Ook zijn veel mijnen achtergelaten.

Nederlandse militairen trainen Koerdische en Iraakse strijdkrachten om mijnen te vinden en onschadelijk te maken. Koenders bezoekt maandag nog Nederlandse militairen in camp Stefan, bij Erbil.

Verder noemt de minister de rol die Koerden spelen in de strijd tegen IS ,,van niet te onderschatten belang”. Hij onderstreepte dat tijdens een gesprek met premier Barzani en vicepremier Talabani van de Koerdische Autonome Regio. Koenders vindt het belangrijk dat de Koerdische leiders met de regering in Bagdad praten ,,want dat is de enige weg naar duurzame stabiliteit”.

19-12-2016 © ANP