Categories Nieuws Artikelen

Libisch vliegtuig gekaapt naar Malta

Op Malta is vrijdag een Libisch passagiersvliegtuig geland dat eerder op een binnenlandse vlucht werd gekaapt, melden Maltese media. Het gaat om een Airbus A320 van Afriqiyah Airways, met 111 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord.

Volgens de krant The Times of Malta zeggen de kapers ,,pro-Kaddafi” te zijn en te beschikken over handgranaten. Zij zouden bereid zijn de overige passagiers te laten gaan, maar niet de bemanning. Wat zij met hun actie willen bereiken is nog onduidelijk.

De vroegere dictator Muammar Kaddafi werd in 2011 tijdens een volksopstand gedood. De toestand in het land is nog altijd chaotisch.

Tripoli

De internationaal erkende regering van Libië heeft de kaping bevestigd. De minister van Buitenlandse Zaken heeft contact opgenomen met zijn Maltese collega.

Het toestel voerde een vlucht uit van Sebha in het zuidwesten van Libië naar de hoofdstad Tripoli toen het werd gekaapt. De piloot probeerde volgens een bron op de luchthaven van Tripoli op de oorspronkelijke bestemming te landen, maar de kapers dwongen hem naar Malta te gaan, zo’n 500 kilometer ten noorden van Libië in de Middellandse Zee.

Omsingeld

Na de landing hebben Maltese veiligheidstroepen het vliegtuig omsingeld, maar er is nog niemand aan of van boord gegaan. Andere vluchten van of naar de internationale luchthaven van Malta zijn geannuleerd of omgeleid.

23-12-2016 © ANP