Categories Nieuws Artikelen

Veel doden en gewonden bij aanslag nachtclub Istanbul

Bij een vermoedelijk terroristische aanslag op een van de grootste en bekendste nachtclubs van de Turkse stad Istanbul zijn zondagochtend vroeg 39 mensen gedood en 69 mensen gewond geraakt. Het gaat om Club Reina aan de oever van de Bosporus.

Turkse media melden dat een man eerst op een politieagent heeft geschoten, voordat hij het pand binnenging en op willekeurige bezoekers begon te schieten. Waar de schutter is gebleven is nog niet duidelijk. De schutter was volgens getuigen verkleed als kerstman.

De politie kamt momenteel de nachtclub uit, onder meer op zoek naar explosieven.

De reden van de aanslag is onduidelijk.

De Turkse politie is met gepantserde auto’s uitgerukt en ook zijn er veel ambulances ingezet.

De nachtclub ligt in de wijk Ortakoy. Er zouden op het moment van de aanslag tussen de 500 en 600 bezoekers aanwezig zijn geweest. Sommige bezoekers zijn de rivier ingesprongen om aan de aanslag te ontkomen. Zij zijn door de politie uit het water gered.

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen. De politie was al met man en macht op de been om aanslagen te voorkomen.

 

UPDATE: 

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft meegedeeld dat er door de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul ten minste 39 doden zijn gevallen, 69 mensen liggen in het ziekenhuis. Vier zijn er slecht aan toe. Inmiddels zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn.

De politie is met man en macht op zoek naar de dader. Op weg naar binnen vermoordde die een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman, maar dat is niet bevestigd.

Reina is een populaire uitgaansgelegenheid voor zowel Turken als buitenlanders. Ooggetuigen zeggen dat er tijdens de jaarwisseling zo’n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub waren. CNN Türk sprak van vijf- à zeshonderd aanwezigen.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantieadres in Hawaii zijn medeleven uit en bood de Turkse regering hulp aan.

01-01-2016 ANP / Demet TV

Eerste beelden van de dader