Turkije zoekt helpers dader aanslag Istanbul

De Turkse politie heeft donderdag in de jacht op de dader van de aanslag op de nachtclub Reina in Istanbul opnieuw een huiszoeking gedaan, deze keer in de kustplaats Selimpasa. Volgens Turkse media werden verscheidene mensen opgepakt, onder wie enkele Oeigoeren.

De autoriteiten zeggen dat de man die 39 mensen doodschoot waarschijnlijk een Oeigoer is. Zijn identiteit zou inmiddels zijn vastgesteld, maar zijn naam is niet openbaar gemaakt. Oeigoeren zijn een overwegend islamitische, Turks sprekende minderheid in het uiterste westen van China. Centraal-Azië en Turkije hebben ook grote Oeigoerengemeenschappen.

Vicepremier Veysi Kaynak zei donderdag dat de autoriteiten een beeld hebben van de plaatsen waar de schutter mogelijk is geweest en met wie hij contact heeft gehad. Hij sloot niet uit dat hij inmiddels naar het buitenland is gevlucht, maar achtte het waarschijnlijker dat hij zich nog in Turkije bevindt. Ook zei hij dat de dader de aanslag in zijn eentje heeft gepleegd, maar waarschijnlijk hulp heeft gehad.

De aanslag is opgeëist door IS.

05-01-2017 © ANP / Demet TV