Categories Nieuws Artikelen

Rutte heeft sterke voorkeur voor CDA

VVD-leider Mark Rutte gaat het liefst weer met het CDA in een nieuwe regering zitten. Met die partij heeft de VVD altijd goed samengewerkt, zegt hij in een gesprek met de NOS. “Het is een partij die je er graag bij hebt.” Het CDA staat op fors verlies in de peilingen.

Een paarse coalitie van VVD, PvdA en D66 is erg ver weg, zei Rutte woensdagavond al in Nieuwsuur. Daar werd twee jaar geleden weken over onderhandeld, zonder resultaat. Nu de PvdA onder leiding van Diederik Samsom zich volgens Rutte weer tooit in ‘rode veren’ is de kans op een paarse coalitie volgens hem alleen maar kleiner geworden.

Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob is de kans gezien de peilingen groot dat de VVD en de PvdA samen moeten regeren. Hij herhaalde donderdagochtend op Radio 1 dat de ChristenUnie de twee als middenpartij uit elkaars ‘wurggreep’ kan houden.

“Ik heb mij in toenemende mate zitten ergeren aan de politieke instabiliteit en de toenemende polarisatie.” Hij wees erop dat de partijen elkaar onder meer uitmaken voor leugenaar.

“We kunnen ons niet een weken durende formatie permitteren”, zei hij. “Er is rust en stabiliteit nodig.” Gevraagd of het niet vreemd was dat de ChristenUnie zich als een blauwhelm opstelt om een staakt het vuren tussen de strijdende partijen af te dwingen, zei Slob dat een mooi beeld te vinden.

06 september 2012, 09:38
© Demet NU