Leers blijft kinderpardon weigeren

Minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) blijft een verblijfsvergunning weigeren aan asielkinderen die in Nederland zijn geworteld. Dat zei Leers donderdag nadat hij een petitie voor een ‘kinderpardon’ had ontvangen uit handen van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

“Ik heb een groot hart voor die kinderen, maar als je nu een pardon zou geven, leidt dat tot willekeur”, zei Leers. “Ik wil niet hebben dat het ene kind wel en het andere kind niet mag blijven.” Leers vindt dat asielprocedures korter moeten worden. Mensen krijgen dan sneller duidelijkheid en kunnen dan sneller vertrekken als ze worden afgewezen. Zo wordt voorkomen dat asielkinderen in de toekomst jarenlang in Nederland wonen.

De petitie voor het kinderpardon is ondertekend door 130 duizend mensen. De aanleiding voor de petitie was de ophef rondom de Angolese asielzoeker Mauro, die aanvankelijk weg moest, maar uiteindelijk een studievisum kreeg.

PvdA en ChristenUnie hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat moet regelen dat gewortelde asielkinderen niet worden uitgezet. Als de ChristenUnie na de verkiezingen wordt uitgenodigd voor onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet, komt het onderwerp ook aan de formatietafel aan de orde, zegt Kamerlid Joël Voordewind.

06 september 2012, 13:59
© Demet NU