Asscher: Rutte ‘slap aftreksel’ van populist

Minister-president Mark Rutte is een ‘slap aftreksel’ van een populist. Dat zei vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher maandag tijdens een Haagsch College over populisme. ,,Hij zaait cynisme.”

Asscher bekritiseerde een advertentie van Rutte waarin wordt gesteld dat mensen die de Nederlandse normen en waarden niet delen maar moeten vertrekken. ,,Als je iets niet bevalt, ga je dingen veranderen”, aldus Asscher.

De VVD ,,flirt ook met de onzekerheid over de Nederlandse identiteit”, zei hij. Hij verwees daarbij naar Rutte die eind vorig jaar uithaalde naar de publieke omroep omdat die mensen niet meer fijne kerst zou wensen, terwijl dat niet klopte.

De PvdA-voorman streeft naar een progressief kabinet waarbij hij ook plaats ziet voor het CDA. Eerder kwam hij tot een ,,stembusakkoord” met SP en GroenLinks over de aanpak van de arbeidsmarkt. Hij hoopt ook zoiets af te sluiten over de zorg. Een fusie met linkse partij(en) ziet hij niet zitten.

24-01-2017 © ANP / Demet TV