Categories Nieuws Artikelen

Nederland daalt, Marokko stijgt op lijst democratische landen

Nederland is volgens de democratie-index van 2016, het jaarlijks onderzoek van tijdschrift The Economist, een klein beetje minder democratisch geworden ten opzichte van de jaren ervoor.

Op de lijst van de beste democratieën wereldwijd staat Nederland op een twaalfde plaats met het cijfer 8,80. In 2006 toen de metingen begonnen stond Nederland nog met een ruime 9,66 in de top tien. Het gaat om een daling van 0,86. Marokko is echter gestegen op de lijst. De stijging tussen 2006 en 2016 is bij Marokko 0,87 punten.

In de democratie-index worden landen beoordeeld op het gebied van eerlijke verkiezingen, de mogelijkheid om deel te nemen aan het politieke proces, burgerlijke vrijheden en het functioneren van regeringen.

De Verenigde Staten dook in 2016 net onder de grens van het cijfer 8. Dat cijfer wordt gezien door de onderzoekers beschouwd als de ondergrens van een stabiele democratie. De VS vallen nu in de op een na hoogste categorie van onvolledige democratieën.

De lijst wordt ook dit jaar aangevoerd door drie Scandinavische landen: Noorwegen staat onbedreigd bovenaan met een 9.9, gevolgd door IJsland en Zweden. Helemaal onderaan staat Noord-Korea met een 1.1.

Volg Demet TV op Facebook en blijf op de hoogte van al het nieuws speciaal voor Marokkaanse en Turkse Nederlanders.

25-01-2017 © ANP / Demet TV