Categories Nieuws Artikelen

Tusk: eensgezinde EU tegen ‘dreiging’ Trump

De Verenigde Staten onder president Donald Trump vormen net als Rusland, China en de radicale islam een bedreiging voor Europa. Het enige antwoord op een openlijk anti-Europese houding is Europese eensgezindheid.

Dat schrijft EU-president Donald Tusk dinsdag in een brief aan de EU-regeringsleiders in aanloop naar de top van vrijdag op Malta. De uitdagingen waar de EU voor staat zijn volgens hem de gevaarlijkste in 60 jaar. ,,Vooral de verandering in Washington brengt de EU in een moeilijke situatie”, aldus de Pool. Hij waarschuwt ook voor nationalisme, vreemdelingenhaat en populisme in Europa.

Tusk wil als reactie op Trumps protectionisme intensiever gaan praten met geïnteresseerde handelspartners. Daarnaast pleit hij voor ,,assertieve en spectaculaire stappen” om de Europese integratie ,,naar het volgende niveau’’ te krijgen.

31-01-2017 © ANP / Demet TV