Tusk wil deal met Libië over migratie

EU-president Donald Tusk presenteert vrijdag op een EU-top in Malta ,,concrete voorstellen om de mensensmokkel en het verdrinken van migranten vanuit Libië naar de EU te bestrijden.” Dat zei hij na afloop van een ontmoeting met de Libische premier Fayez Seraj.

Tusk en Seraj bespraken onder meer hoe de samenwerking tussen de EU en Turkije werkt waardoor een einde is gekomen aan de grote stromen vluchtelingen via de oostelijke kant van de Middellandse Zee, zei Tusk. ,,Het is nu tijd om ook de centrale route vanuit Libië naar Italië af te sluiten. Ik verzeker u dat dit mogelijk is, als we vastberaden zijn.”

De premier van de Libische eenheidsregering erkende dat samenwerking met de EU van ,,het grootste belang” is maar zei ook ,,te hopen dat het Europese mechanisme in de praktijk” kan werken. Ook hintte hij dat Libië meer financiële steun van de EU nodig heeft.

02-02-2017 © ANP / Demet TV