‘Gat’ in code StemWijzer gedicht

Het gat dat in de code van de StemWijzer werd ontdekt, is inmiddels gedicht. ,,Iedereen kan de StemWijzer invullen. Het is betrouwbaar”, aldus een woordvoerster van de maker ProDemos dinsdag na een bericht op NU.nl.

Toen de StemWijzer maandag voor het eerst online ging, ontdekte beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze een ‘gat’ in de code, waardoor hij kon zien hoe vaak mensen het advies kregen op een bepaalde partij te stemmen. Als bewijs plaatste hij op zijn site een screenshot waarop te zien was dat de PVV op dat moment leidde, voor de PvdA en de VVD.

In de code ontdekte Kloeze ook de tekst ‘SijmenRuwhofiseenlul’. Volgens de woordvoerster is dit zinnetje weggehaald. Ruwhof is de ethische hacker die ontdekte dat het Nederlandse systeem om de stemmen te tellen, kwetsbaar is. Daarom besloot het kabinet de stemmen dit jaar met de hand te tellen.

07-02-2017 © ANP / Demet TV