Trump belt met Erdogan en vraagt om meer samenwerking in Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse ambtsgenoot Tayyip Erdogan gevraagd om meer samen te werken in Syrië. De twee staatshoofden hebben afgesproken dat de landen samen optrekken om de Syrische steden Raqqa en al-Bab te bevrijden van Daesh (IS). De twee spraken elkaar in de nacht van dinsdag op woensdag telefonisch, zo lieten bronnen rond de Turkse president Erdogan woensdag weten.

In het gesprek vroeg Erdogan de VS om de steun aan de Koerdische milities van de YPG te staken. De nieuwe directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Mike Pompeo brengt donderdag een bezoek aan Turkije om onder andere over de YPG te praten.

Ook zal dan de Turkse geestelijke Fethullah Gülen onderwerp van gesprek zijn. Gülen wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup vorig jaar en verblijft in de VS.

08-02-2017 © ANP / Demet TV