Nederland in actie tegen belastingontwijking

Nederland verzet zich niet langer tegen een snellere Europese aanpak van een vorm van belastingontwijking door multinationals. Het gaat daarbij om bepaalde omstandigheden waardoor deze ondernemingen bijvoorbeeld in Nederland en in een ander land geen belasting betalen.

Op aandringen van de Tweede Kamer beloofde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag dat Nederland in Brussel niet zal aansturen op verder uitstel van invoering. Aanvankelijk wilde de regering een latere invoerdatum dan 2019, zodat bijvoorbeeld de Verenigde Staten hun zaken op orde konden brengen.

De Tweede Kamer met onder meer regeringspartij PvdA vindt dat niet kunnen. De meerderheid schaarde zich achter de oproep van SP-Kamerlid Arnold Merkies. Hij wil dat aan de ongewenste situatie waarbij bedrijven ontsnappen aan heffingen, zo snel mogelijk een einde komt.

15-02-2017 © ANP / Demet TV