Duitsland verdenkt Turkse imams van spionage

Justitie in Duitsland heeft woensdag bij vier Turkse imams in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts huiszoeking laten doen. De geestelijken worden verdacht van spionage voor Turkije.

De vier zouden informatie over aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen aan het Turkse consulaat-generaal in Keulen hebben verschaft. Volgens Turkije zit Gülen, die in de VS verblijft, achter de couppoging van vorig jaar. De vier imams werken voor Ditib, de overkoepelende Turks-islamitische vereniging in Duitsland.

Duitsland vindt dat de invloed die Turkije uitoefent op de vereniging te groot is. Minister van Justitie Heiko Maas eist van Ditib dat het zich losmaakt van Ankara. ,,De invloed van de Turkse staat op Ditib is te groot”, zei hij woensdag.

15-02-2017 © ANP / Demet TV