Minister: risico op rel met Turkije

De Nederlandse kritiek op een geplande campagne van Turkse ministers in Nederland is desnoods een diplomatieke rel waard. Dat stelde vicepremier Lodewijk Asscher zondag: ,,Uiteindelijk gaat het erover dat je opkomt voor de waarden van dit land.´´

De bewindsman benadrukte dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om dergelijke optredens van Turkse ministers te verbieden. Zij willen campagne voeren voor een referendum. Het belangrijkste argument zal zijn dat de openbare orde verstoord kan worden als een minister van een ander land ,,op deze manier campagne kan voeren´´, aldus Asscher in het tv-programma Buitenhof.

Hij zegt te willen opkomen voor de vrijheid van Nederlanders met een Turkse achtergrond om een eigen leven te leiden. De minister wijst op eerdere boodschappen van de Turkse regering aan Turken in het buitenland over hoe ze zich moeten gedragen.

05-03-2017 © ANP / Demet TV