Duitsland wilde het niet, Turkse minister deed het toch

Vanaf het balkon van het consulaat-generaal in Hamburg heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu dinsdagavond in Duitsland wonende landgenoten toegesproken. Hij gaf in zijn speech Europa maar vooral Duitsland een flinke veeg uit de pan. 

Duitsland is volgens hem ,,systematisch” tegen Turkije. ,,Houdt u alstublieft op met ons lessen in mensenrechten en democratie te geven. Duitsland probeert op een systematische manier Turken te onderdrukken, dit is onacceptabel”. In de tuin van de diplomatieke vestiging waren ongeveer tweehonderd Turken bijeengekomen om naar Cavusoglu te luisteren.

Cavusoglu: ,,Zij hebben drie zalen waar wij een bijeenkomst zouden organiseren geannuleerd. We wilden het alsnog organiseren in een hotel. Ook dit hebben ze tegengehouden. Een conferentiezaal dat al 20 jaar open is, hebben ze vanwege brandgevaar gesloten. Waar waren jullie al die 20 jaar,” zei minister Cavusoglu omdat Duitse autoriteiten afgelopen week een conferentiezaal waar hij een toespraak zou houden hebben gesloten vanwege “brandgevaar”. 

Turkse politici voeren in Duitsland campagne voor het regeringsstandpunt in het referendum dat in april in Turkije wordt gehouden. Daarin kan het volk beslissen of het land over moet stappen op een presidentieel systeem en of de grondwet moet worden veranderd.

07-03-2017 © ANP / Demet TV