Erdogan woest op Nederland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. ,,Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten”, zei Erdogan volgens CNN Türk. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Erdogan trok volgens de krant fel van leer tegen Nederland tijdens een publieke bijeenkomst in Istanbul. Hij beschuldigde de Nederlandse autoriteiten ervan de uitkomst van het Turkse referendum te willen beïnvloeden. ,,Onze burgers die daar wonen zullen Nederland het beste antwoord geven in het komende referendum”, aldus de president.

Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu. Het kabinet nam de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu in Rotterdam.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse president dergelijke kritiek levert op Europese landen. Erdogan verweet eerder de Duitsers al nazipraktijken, omdat het land niet zit te wachten op Turkse bewindslieden die campagne komen voeren voor een referendum in Turkije.

11-3-2017 © ANP / Demet TV