Turkije: excuses alleen zijn niet voldoende

Turkije zal maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot excuses worden aangeboden. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zondag in een gesprek met verslaggevers in Frankrijk.

De bewindsman zei ook dat excuses alleen niet voldoende zijn. Het optreden van de Nederlandse autoriteiten zal volgens Çavusoglu in elk geval consequenties hebben. De minister vroeg zich ook af of Europa de ,,fascistische handelingen” van Nederland zal veroordelen.

Volgens de bewindsman heeft Nederland met het optreden tegen de Turkse ministers het Verdrag van Wenen aan de laars gelapt. In dat akkoord is geregeld hoe landen omgaan met diplomatiek verkeer. Ook concludeerde Çavusoglu volgens Turkse media dat de Nederlandse regering dezelfde retoriek gebruikt als PVV-leider Geert Wilders.

Piekeren

Premier Mark Rutte zei eerder bij WNL op Zondag er niet over te piekeren om excuses aan te bieden, mocht Ankara daarom gaan vragen. ,,Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden”, stelde de premier.

De eerste Turkse strafmaatregel tegen Nederland is al een feit. Ambassadeur Kees de Rij, die momenteel niet in Turkije verblijft, is tot nader order niet welkom. Ook zinspeelde president Recep Tayyip Erdogan zaterdag op maatregelen tegen het diplomatieke vliegverkeer uit Nederland.

12-03-2017 © ANP / Demet TV