Asscher: beschuldiging nazisme moet van tafel

De Turkse beschuldiging van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland moet ,,van tafel”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal. Gebeurt dit niet ,,dan blijven de verhoudingen stroef”.

Maar het kabinet zal geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Het is volgens Asscher belangrijk dat de rust terugkeert. Wel moet er volgens Asscher ,,een andere manier van communiceren uit Turkije komen”.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van nazisme en fascisme. Volgens zowel Turkije als veel Turken in Nederland heeft het Nederlandse kabinet zich van zijn ondemocratische kant liet zien en Turkse ministers de toegang tot Nederland had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum.

In het tv-programma Buitenhof zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag het ,,prettig te vinden” als de Turken excuses zouden maken, maar hij ging er vanuit dat het niet zou gebeuren.

13-03-2017 © ANP / Demet TV