Snelrecht en boetes voor Turkse demonstranten

Het Openbaar Ministerie heeft de zaken van dertien Turkse demonstranten die zondag in Amsterdam werden aangehouden versneld afgedaan. De mannen hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, belediging, het brengen van de Hitlergroet en/of overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Vier demonstranten kregen een boete, de overige negen moeten zich voor de rechter of bij het OM verantwoorden of hebben al een straf opgelegd gekregen door het Openbaar Ministerie. Vijf van de negen mannen worden vervolgd voor belediging van politieambtenaren. Vier, onder wie twee minderjarigen, worden verdacht van openlijke geweldpleging omdat ze agenten zouden hebben bekogeld. Een van de jongeren moet voorkomen bij de kinderrechter.

Twaalf van de dertien aangehouden mannen maakten deel uit van een groep van ongeveer 250 personen die zich hadden verzameld in Amsterdam-West om te protesteren. De groep zou het verkeer hebben gehinderd en met vuurwerk hebben gegooid. Ook weigerden ze aanwijzingen van de politie op te volgen. Geen van de aangehouden personen zit nog vast.

15-03-2017 © ANP / Demet TV