VVD grootste partij, PvdA afgestraft

De VVD van premier Mark Rutte is met 31 zetels duidelijk de grootste partij gebleven, ondanks tien zetels verlies. Coalitiepartner PvdA is zwaar afgestraft en lijdt een historische nederlaag. Lijsttrekker Lodewijk Asscher ziet zijn partij zakken van 38 naar negen zetels.

De PVV van Geert Wilders is met negentien zetels (een stijging van vier zetels) de tweede partij van het land geworden, samen met het CDA van Sybrand Buma (gestegen met zes zetels) en de D66 van Alexander Pechtold (stijging van zeven).

Dat blijkt uit een voorlopige exitpoll van Ipsos voor NOS en RTL, die woensdagavond meteen na sluiting van de stembureaus is bekendgemaakt.

Historische stijging

GroenLinks boekte een historische stijging van vier naar zestien zetels. Het wordt daarmee voor het eerst de grootste partij op links.

De SP zakte daarentegen een zetel van vijftien naar veertien. De ChristenUnie stijgt een zetel van vijf naar zes zetels, de Partij voor de Dieren gaat van twee naar vijf. Winst is er ook voor 50PLUS, een verdubbeling van twee naar vier. De SGP blijft op drie zetels.

Nieuwkomer DENK verovert drie zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op twee.

15-3-2017 ANP / Demet TV