VVD op één, PVV doet het minder goed dan verwacht

De VVD van premier Mark Rutte is op weg naar een verkiezingszege, de derde op rij. Hoewel de liberalen negen zetels verliezen, kunnen zij zich met 32 zetels duidelijk als grootste partij handhaven. Het CDA van Sybrand Buma wordt de tweede partij van het land, en stijgt van dertien naar twintig zetels.

Dat blijkt uit een voorlopige prognose van de einduitslag door de Verkiezingsdienst van het ANP, op basis van 28,6 procent getelde stemmen.

De PvdA wordt zwaar afgestraft en lijdt een historische nederlaag. Lijsttrekker Lodewijk Asscher ziet zijn partij zakken van 38 naar een ongekend laag aantal van tien zetels.

PVV

De PVV van Geert Wilders wordt vooralsnog de derde partij met negentien zetels (een winst van vier zetels), op de voet gevolgd door D66. De partij van Alexander Pechtold stijgt van twaalf naar achttien zetels.

GroenLinks boekt haar grootste winst in de geschiedenis, en gaat van vier naar veertien zetels. Het komt daarmee op gelijke hoogte met de SP, dat een zetel verliest.

De ChristenUnie komt op zes, een stijging van een zetel. De Partij voor de Dieren groeit van twee naar vijf zetels, 50PLUS verdubbelt van twee naar vier. De SGP blijft gelijk op drie zetels.

DENK

Nieuwkomer DENK verovert drie zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op twee.

De voorlopige prognose kan nog afwijken van de definitieve prognose en de einduitslag.

16-3-2017 ANP / Demet TV