120 uur werkstraf voor uitspraken over Armeniërs

Bijna drie jaar nadat hij tijdens een demonstratie tegen een Armeens monument in Almelo het publiek had toegesproken, is voorzitter Ilhan Askin van de Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging uit Den Haag vandaag door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Verder krijgt Askin 2 jaar voorwaardelijk. Mocht hij in herhaling vallen, dan krijgt hij een maand celstraf.

Ilhan Askin krijgt de straf vanwege zijn uitspraken tijdens een demonstratie tegen het plaatsen van de Armeense genocidemonument in Almelo. Tijdens een demonstratie riep hij dat Karabag het graf zal zijn van de Armeniers. Met zijn uitspraak heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en aangezet tot geweld tegen Armeniërs. Advocaat Peter Plasman vindt dat zijn cliënt hooguit een feit heeft vastgesteld: ,,De Armeniërs zullen daar vroeg of laat wegmoeten, dat vinden zelfs de Verenigde Naties.”

In een reactie aan Demet TV laat Askin weten dat hij tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

17-03-2017 © Demet TV