Bulgaren blokkeren grens Turkije

Bulgaarse nationalisten hebben dinsdag grensovergangen met Turkije geblokkeerd. Ze willen daarmee voorkomen dat kiezers met een dubbel paspoort uit Turkije naar Bulgarije komen om hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen.

Dinsdag gaan de Bulgaren naar de stembus. De nationalisten aan de grens verwachten dat er zo’n duizend bussen met kiezers uit Turkije naar Bulgarije komen. Slechts bij een grensovergang werden auto’s doorgelaten.

Ongeveer 10 procent van de Bulgaarse bevolking is van origine Turks. Al sinds de tijd van het Ottomaanse Rijk wonen in het noorden en zuidoosten van Bulgarije veel Turken. In de communistische tijd verlieten ruim 300.000 Turken Bulgarije om – soms onder druk – terug te keren naar Turkije.

Sofia verwijt Ankara dat het zich bemoeit met de Bulgaarse parlementsverkiezingen.

21-03-2017 © ANP / Demet TV