EU roept Turkse ambassadeur op matje

De Turkse ambassadeur bij de EU is donderdag op het matje geroepen bij de Europese Commissie. Hij moest tekst en uitleg geven over uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, liet een commissiewoordvoerder weten. Erdogan zei woensdag dat Europeanen wereldwijd niet veilig op straat zullen lopen als de EU volhardt in haar houding ten opzichte van Turkije.

De president laat zich de laatste tijd steeds grover uit over EU-lidstaten. Zo betichtte hij Duitsland en Nederland van nazipraktijken omdat ze Turkse ministers beletten om in hun landen campagne te voeren.

,,Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren”, zei Erdogan. Wat de ambassadeur van de kandidaat-lidstaat heeft gezegd wilde de zegsvrouw van de commissie niet kwijt.

23-03-2017 © ANP / Demet TV