Categories Nieuws Artikelen

Overleg NAVO en Rusland ‘constructief’

De NAVO-landen en Rusland hebben donderdag ,,lang en constructief’’ overleg gevoerd in Brussel. Beide partijen blijven duidelijk van mening verschillen over het conflict in Oekraïne.

Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop van de eerste zogeheten NAVO-Ruslandraad van dit jaar. Ze hebben elkaar onder meer bijgepraat over hun troepenopbouw in het oosten van Europa en oefeningen. Dat moet het risico op incidenten verminderen en voorspelbaarheid vergroten.

Het was de vierde bijeenkomst sinds de militaire alliantie het politieke overleg in 2014 opschortte. De ontmoetingen zijn geen teken van normalisering van de relaties, stelt het westerse bondgenootschap steeds. Het was ook nu geen gemakkelijke dialoog, maar wel noodzakelijk in tijden van spanningen, zei Stoltenberg.

De NAVO blijft diep bezorgd over de intensieve gevechten in Oost-Oekraïne, waar ,,elke minuut’’ zware wapens worden gebruikt, aldus de secretaris-generaal. Rusland moet zijn invloed bij de rebellen aanwenden, herhaalde hij.

De relatie met Rusland staat vrijdag ook op de agenda van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken. Zij komen bijeen op het hoofdkwartier in Brussel.

De Amerikaanse minister Rex Tillerson is er voor het eerst bij. Hij liet deze week al weten dat hij, in navolging van zijn defensiecollega James Mattis, stevig zal aandringen op verhoging van de Europese defensiebudgetten.

President Donald Trump vraagt daarnaast opnieuw aandacht voor een sterke rol van de NAVO in de strijd tegen terrorisme, aldus Tillerson. Daarover worden concrete voorstellen verwacht kort voor de NAVO-top op 25 mei, waar Trump ook bij is. Trump is consistent met de twee boodschappen die hij heeft aan het adres van de NAVO, zei Stoltenberg.

30-03-2017 © ANP / Demet TV