Gegevens 450.000 mensen gelekt via loterijen

Van 450.000 mensen zijn de gegevens gelekt via een hack in het klantenbestand bij een leverancier van de Nationale Goede Doelen Loterijen. Eerder gingen de loterijen nog uit van 600.000 slachtoffers.

In een advertentie in de maandagkrant van verschillende dagbladen bieden de Nationale Goede Doelen Loterijen hun excuses aan voor een hack in het klantenbestand. Door het lek kon een hacker die de naam ‘Ndevnull’ gebruikt persoonsgegevens inzien. Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum van ongeveer 600.000 deelnemers, zo zeggen de loterijen in de advertentie. Uit een latere telling in het weekend bleek het echter om 400.000 mensen te gaan, aldus de loterijen later in een mondelinge toelichting. In maximaal 900 gevallen is ook het rekeningnummer bemachtigd.

Het gaat niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. De hacker heeft de betreffende aangesloten loterijen gewaarschuwd. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Daarna is het computersysteem buiten werking gesteld, staat in de advertentie.

Maandagochtend hebben de loterijen een mail aan de betreffende deelnemers gestuurd waarin ze hen op de hoogte stellen.

03-04-2017 © ANP / Demet TV