Categories Nieuws Artikelen

DENK vangt bot bij protest zitplekken Kamer

De drie leden van de politieke partij DENK moeten op de zetels in de Tweede Kamer blijven zitten die al voorlopig waren toegewezen. DENK had geprotesteerd tegen de indeling, omdat de partij achteraan en niet aan een gangpad zit.

Het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer besloot woensdag de indeling te handhaven en het protest van DENK naast zich neer te leggen.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu van DENK noemt het besluit schandalig. ,,Wij staan voor onze zaak. Wij leggen ons niet neer bij deze beslissing”. Volgens Kuzu is het besluit ,,exemplarisch” voor hoe grote partijen omgaan met nieuwgekozen kleine partijen. In de woorden van het Kamerlid wordt daar ,,totaal geen rekening mee gehouden”.

Blijven staan

Hij stelt dat het presidium zich bezig moet houden met bestuur, maar in plaats daarvan bevoordelen de partijen in het presidium zichzelf, volgens Kuzu. Het presidium bestaat uit de Tweede Kamervoorzitter en alle ondervoorzitters van de Kamer.

Uit protest tegen de toebedeelde zetels waren de DENK-afgevaardigden even blijven staan aan het begin van de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, eind vorige maand.

Ideologisch

Een plek aan het gangpad is handiger als een parlementariër iets wil zeggen en naar de interruptiemicrofoon moet.

De verdeling van de stoeltjes in de Tweede Kamer gebeurt min of meer ideologisch: de SP zit helemaal aan de linkerzijde van de plenaire zaal en de PVV aan de rechterkant.

05-04-2017 © ANP / Demet TV