Nederland zegt 4 miljoen toe op Syrië-top

Nederland zegt 4 miljoen euro extra toe voor steun aan Syrische vluchtelingen in Syrië en landen in de regio. Ook veel andere landen deden woensdag toezeggingen op de conferentie over Syrië in Brussel.

Hoewel hulporganisaties zeggen veel te weinig fondsen te hebben, is het probleem niet het geld, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. ,,De kern is humanitaire toegang.” Maar als het gaat om opvang in de buurlanden Jordanië en Libanon moet er meer geld komen, zei hij.

Op de top wordt ook gesproken over wederopbouw. ,,Dat is een beetje cynisch als er nog geen begin is van een politieke oplossing.”

Resolutie

De bewindsman noemde het ,,heel opvallend’’ dat een dag voor de top een ,,verschrikkelijke” chemische aanval plaatsvond in Syrië. Hoewel nog niet zeker is wie het gedaan heeft, gelooft hij ,,eerlijk gezegd niet dat dat toeval is.’’

Koenders benadrukte het belang dat de VN-Veiligheidsraad, inclusief Rusland, een resolutie aanneemt waarin wat hem betreft de daders ter verantwoording worden geroepen.

06-04-2017 © ANP / Demet TV