Bijna helft opvangplaatsen asielzoekers leeg

De opvanglocaties voor asielzoekers stromen steeds verder leeg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet donderdag weten momenteel nog 24.000 mensen op te vangen. Er is plek voor bijna twee keer zoveel mensen; het COA heeft zo’n 45.000 opvangplaatsen beschikbaar. De komende tijd gaat daar het mes in, maar de dienst wil daarbij niet met de botte bijl te werk gaan.

,,Wij trekken niet zomaar de deur achter ons dicht, want we hebben elkaar weer nodig als het aantal asielzoekers onverwacht weer zal groeien”, zegt bestuursvoorzitter Gerard Bakker. Het COA wil gemeenten, vrijwilligers en omwonenden te vriend houden, maar het ziet ernaar uit dat bestaande locaties dicht zullen gaan. Eerder besloot het COA al de noodopvang af te bouwen en nieuwbouwplannen in de ijskast te zetten.

Hoeveel plaatsen precies geschrapt worden, weet het COA nog niet, maar personele consequenties zullen er ,,uiteraard” zijn, zegt de dienst.

De instroom van asielzoekers is flink afgenomen en steeds meer statushouders krijgen een woning toegewezen.

06-04-2017 © ANP / Demet TV