Astronauten ISS verliezen hitteschild

Bij werkzaamheden aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS is een hitteschild verloren gegaan. Tijdens een reparatie vorige week die 6,5 uur duurde, wilden de Amerikaanse astronauten Peggy Whitson en Shane Kimbrough vier nieuwe schilden aanbrengen. Een daarvan schoot echter de ruimte in. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.

De bemanning heeft door het ongeluk geen gevaar gelopen, stelt ESA. Het schild, dat 1,6 meter bij 0,6 meter meet, is met een speciale camera vanaf de aarde te zien. Ergens de komende weken zal het schild de dampkring ingaan en daarbij verbranden.

De ESA zegt dat het verlies bij zo’n complexe reparatie niet als een verrassing komt. Over de mogelijke gevolgen voor het ruimtestation heeft ESA niets gezegd.

06-04-2017 © ANP / Demet TV