Veel meer patiënten aan de zware pijnstillers

Het gebruik van zware pijnstillers is vorig jaar opnieuw flink toegenomen, blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In totaal gebruikten 440.000 patiënten het morfine-achtige medicijn oxycodon, bijna 83.000 meer vergeleken met 2015. Ten opzichte van acht jaar geleden verviervoudigde het gebruik ruimschoots.

Een mogelijke verklaring voor de groei is dat ziekenhuisverblijven de laatste jaren steeds korter zijn geworden. Daardoor krijgen patiënten meer pijnstillers mee naar huis.

Ook het gebruik van de krachtige pijnstiller fentanyl neemt toe. Vorig jaar werd het middel, onder meer gebruikt na operaties en bij kankerpatiënten, ruim 121.000 keer verstrekt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Het aantal morfinegebruikers is redelijk stabiel. Het afgelopen jaar werd het 95.800 keer verstrekt, iets vaker ten opzichte van 2015.

14-04-2017 © ANP / Demet TV