Stormloop op rijexamens door groei economie

Het aantal Nederlanders dat rijexamen wil doen, zit door de aantrekkende economie fors in de lift. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) liet dinsdag weten tientallen extra examinatoren te werven om alles in goede banen te leiden.

Het loopt dit jaar storm op rijexamens voor auto, motor en bromfiets. Zo’n 159.735 weggebruikers in spe deden volgens het CBR in de eerste drie maanden van 2017 een examen. Dat waren er bijna 11.000 meer dan in dezelfde periode in 2016.

Ook het aantal mensen dat een zogeheten beroepsexamen wil doen, bijvoorbeeld als binnenvaartschipper, groeit fors. Zo werden in het eerste kwartaal 11.599 van dergelijke toetsen afgenomen. Dat waren er volgens het CBR 36 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2016.

Extreme tijden

Het CBR schrijft de groeiende toestroom van kandidaten onder meer toe aan de ,,alsmaar aantrekkende” economie, maar ook andere factoren spelen een rol. ,,Zo steeg de vraag naar examens voor taxichauffeur sterk door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers.”

De dienst spreekt over ,,extreme tijden” en meldt dat vorig jaar al zestig nieuwe examinatoren zijn geworven. Daar komen er dit jaar nog eens zestig bij. ,,Daarnaast blijven we overwerken”, aldus het CBR.

25-04-2017 © ANP / Demet TV