Erdogan: “In 54 jaar heeft Europa zich nooit aan een belofte gehouden”

Europa heeft de beloofde 6 miljard euro aan Turkije nog steeds niet betaald. Daarmee houdt Europa zich niet aan de afspraken die met Turkije zijn gemaakt in het kader van de vluchtelingendeal. In ruil voor het opnemen van vluchtelingen, zou Europa een bedrag van 6 miljard euro betalen aan Turkije. Van dat bedrag is tot op heden 750 miljoen euro betaald. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag tegen persbureau Reuters.

Turkije vangt op dit moment meer dan 3 miljoen vluchtelingen op en maakt daar gigantische kosten voor. Europa beloofde Turkije te helpen als Turkije op zijn beurt ervoor zorgt dat de vluchtelingen geen oversteek kunnen maken naar Europa. Hoewel de inzet van Turkije om vluchtelingen die naar Europa willen reizen tegen te houden zijn vruchten heeft afgeworpen, heef Europa zich tot nu toe niet aan de gemaakte afspraken gehouden. Volgens bronnen binnen de Turkse regering heeft Turkije tot nu toe in totaal 30 miljard dollar uitgegeven aan de opvang van de vluchtelingen in het land.

President Erdogan zegt dat Europa ook eerder zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden. “In 54 jaar heeft de EU zich nooit aan een belofte aan Turkije gehouden,” aldus Erdogan. De Turkse president doelt daarmee op de toetredingsgesprekken met de EU. “Als ze niet oprecht optreden, moeten we een weg uitzoeken. Waarom moeten we langer wachten,” zegt de Turkse president over de toetredingsgesprekken.

In het interview met persbureau Reuters heeft de Turkse president nogmaals onderstreept dat Turkije bereid is zijn standpunt over een eventuele toetreding tot de Europese Unie te overwegen. Hij sluit niet uit dat in Turkije hier een referendum over komt.

26-04-2017 © Demet TV