Dit gebeurt er met wapens die de VS aan PYD in Syrië levert.

Een grote bomaanval in Zuidoost-Turkije begin deze maand, is uitgevoerd met explosieven die door de VS zijn geleverd aan de PYD. Dat zegt een Turkse veiligheidsambtenaar aan Persbureau Anodolu Agency. YPG is de militaire vleugel van de PYD die verbonden is aan terreurorganisatie PKK.

Volgens de veiligheidsambtenaar zijn de explosieven en munitie die op 11 april gebruikt zijn bij de aanslag in de Turkse Diyarbakir, door de Verenigde Staten geleverd aan de PYD in Syrië. De VS ziet de terreurgroep als bondgenoot in de strijd tegen IS en blijft hem daarom steunen. Dat door hen geleverde explosieven door de terreurgroep ook worden ingezet om VS-bondgenoot Turkije aan te vallen, lijkt de VS niet veel uit te maken. Meerdere oproepen van Turkije om de terreurgroep niet te bevoorraden, hebben niet geholpen.

Verder zegt de ambtenaar die de onthulling deed, dat wapens die door de VS aan de PYD zijn geleverd, ook zijn teruggevonden in PKK-kampen. Ook is de aanslag in Diyarbakir eerder deze maand opgeëist door de PKK.

De explosieven waarmee de aanslag in Diyarbakir is gepleegd, zijn door de PYD vanuit Sinjar in het noorden van Irak en Karacok uit Syrië, Turkije binnengesmokkeld. Vervolgens heeft de PKK hiermee de aanslag gepleegd.

Ondanks protest uit Washington heeft Turkije als tegenreactie afgelopen dinsdag bombardementen uitgevoerd op zowel Sinjar als Karacok.

27-04-2017 © Demet TV