Onderzoek brand sjiitische moskee Zweden

In Järfälla ten noorden van Stockholm heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed in de grootste sjiitische moskee in Zweden. Niemand raakte gewond, maar het dak en de gevel van de Imam Ali-moskee werden zwaar beschadigd.

Een woordvoerder zei tegen de Zweedse televisie dat rond de 40 procent van het gebouw is verwoest. De brand werd kort na 23.00 uur door bewakers ontdekt.

De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. De Zweedse autoriteiten houden rekening met mogelijke wraakacties nadat een man vorige maand met een gestolen biertruck inreed op winkelend publiek in Stockholm, waardoor vijf mensen om het leven kwamen. Een afgewezen asielzoeker uit Oezbekistan zit voor die aanslag vast als hoofdverdachte.

Vorig jaar was een kleine sjiitische moskee in Malmö doelwit van een brandaanslag. De extremistische soennitische groep Islamitische Staat eiste daarvoor de verantwoordelijkheid op. Een man werd aangeklaagd, maar vrijgesproken.

01-05-2017 © ANP / Demet TV