OM pakt ruim 400 miljoen af van criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het afgelopen jaar een recordbedrag van 416,5 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt. Dat is volgens het jaarbericht van het OM ruim 300 miljoen euro meer dan afgesproken.

Het OM zegt tevreden te zijn over de effecten van de misdaadbestrijding in 2016, zoals het afpakken van met misdrijven verdiend geld en het aanpakken van bendes. Minder goed ging het met het opsporen van cybercrime. Tevens werden minder woninginbraken en straatroven opgelost dan waarnaar werd gestreefd.

Desondanks zijn vrijwel alle doelstellingen gehaald, zegt Herman Bolhaar, de vertrekkende voorzitter van het College van procureurs-generaal. In het jaarverslag stelt hij dat het OM ,,met talloze strafzaken heeft bijgedragen aan een rechtvaardiger en veiliger Nederland”. Daarin wordt ook gewezen op de versterking van de positie van slachtoffers in het strafproces.

08-05-2017 © ANP / Demet TV