Categories Nieuws Artikelen

Turkije hekelt Amerikaanse steun aan militie

Turkije heeft woensdag boos gereageerd op het Amerikaanse besluit wapens te leveren aan de YPG-militie in Syrië. De YPG reageerde juist euforisch op de ,,historische” beslissing en zegt een grotere rol te kunnen spelen in de strijd tegen terrorisme.

De Amerikaanse regering maakte dinsdag bekend met wapenleveranties YPG-strijders te gaan steunen bij de militaire operatie om IS-bolwerk Raqqa te veroveren. Een woordvoerster van het Pentagon zei dat de YPG ,,de enige grondtroepenmacht is die kans heeft” om in de nabije toekomst de Syrische stad in te nemen.

Het besluit viel slecht in Ankara, dat de YPG ziet als een verlengstuk van de verboden terreurgroep PKK. Vicepremier Nurettin Canikli zei in een interview dat niet geaccepteerd kan worden dat een NAVO-bondgenoot de YPG steunt. ,,Zo’n beleid zal niet gunstig uitpakken”, voorspelde Canikli, die de VS opriep zich te bedenken.

10-05-2017 © ANP / Demet TV