Kamer: belet Turks referendum in Nederland

Het kabinet moet er alles aan doen om te verhinderen dat er in Nederland een referendum wordt gehouden over herinvoering van de doodstraf in Turkije. Dat vindt de Tweede Kamer. De Kamer drong er dinsdag bij de regering op aan tijdig maatregelen te nemen.

Het kabinet liet eerder al weten niet mee te werken aan zo’n volksraadpleging. Dreigt het toch tot een referendum te komen, dan zal het kabinet zoeken naar mogelijkheden om er een stokje voor te steken. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei destijds dat herinvoering van de doodstraf ,,een breuk zou zijn met Europese waarden”.

Alleen DENK en Forum voor Democratie stemden tegen het verzoek aan de regering, dat was opgesteld door de ChristenUnie en de SP.

Een eerder Turks referendum over onder meer bevoegdheden voor president Erdogan leidde in maart tot een diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije, omdat Nederland weigerde Turkse ministers toe te laten in het land.

17-05-2017 © ANP / Demet TV