12.000 discriminatiemeldingen geregistreerd

Vorig jaar zijn er in totaal meer dan 12.000 meldingen van discriminatie geregistreerd. Dat aantal is vergelijkbaar met 2015. In de meeste gevallen ging het om discriminatie op grond van afkomst. Dat blijkt uit cijfers van onder meer de politie en antidiscriminatiebureaus.

De statistieken staan in het jaarrapport over discriminatiecijfers dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie). Het is gemaakt door discriminatiekenniscentrum Art. 1 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie.

De politie kreeg vorig jaar 4376 meldingen (21 procent minder dan een jaar eerder) en registreerde daarnaast ook nog 1528 discriminatie-incidenten tegen medewerkers met een publieke taak (47 procent meer). Antidiscriminatiebureaus kregen 4761 meldingen (4 procent meer). In 2016 kwamen er bij MiND en MDI (meldpunten internetdiscriminatie) 1459 meldingen binnen, een daling van 8 procent. Tot slot kreeg het College voor de Rechten van de Mens 463 verzoeken om een oordeel. Dat was een stijging van 10 procent.

Aangiftes gedaald

Opvallend is dat het aantal aangiftes bij de politie is gedaald, terwijl er bij de antidiscriminatiebureaus meer meldingen zijn geregistreerd. De onderzoekers hebben hier nog geen goede verklaring voor.

Veel van de incidenten in 2016 hadden te maken met herkomst. Bij de door de politie geregistreerde gevallen was dat 39 procent. Van deze in totaal 1723 incidenten had bijna de helft weer te maken met de donkere huidskleur van het slachtoffer. Het kan daarbij gaan om scheldpartijen met woorden als neger, aap of zwarte of bekladdingen met de term White Power.

Sylvana Simons

Bij de antidiscriminatiebureaus gingen opvallend veel meldingen van discriminatie op basis van herkomst (totaal 2001 meldingen, 42 procent) over opmerkingen en filmpjes over Sylvana Simons.

Ook discriminatie op basis van seksuele voorkeur werd vaak gemeld: 30 procent van de meldingen bij de politie ging hierover en 8 procent bij de antidiscriminatiebureaus.

De meeste registraties vinden plaats in de Randstad. Naar verhouding tot het aantal inwoners kwamen de meeste discriminatiemeldingen binnen in de regio Amsterdam. Midden-Nederland volgt op ruime afstand. Ook de regio’s Den Haag en Rotterdam staan in de top vijf.

18-05-2017 © ANP / Demet TV