Buma: logisch dat D66 en CU eerst praten


CDA-leider Sybrand Buma noemt het logisch dat D66 en ChristenUnie eerst samen gaan praten, voordat er gesprekken plaatsvinden tussen vier partijen.

,,We hebben allemaal gezien wat er de afgelopen week gebeurd is. We weten dat er veel opgeruimd moet worden van de afgelopen week. Het lijkt mij dat dat ook de reden is dat er nu stap voor stap wordt gewerkt”, aldus Buma.

De fracties van D66 en ChristenUnie stemden dinsdag in met een verkennend gesprek tussen de twee partijen. D66-leider Alexander Pechtold noemde onderhandelingen met de ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet eerder nog ,,onwenselijk”. De twee partijen denken heel anders over vooral medisch-ethische onderwerpen.

Geen andere mogelijkheid

Maandag zei informateur Edith Schippers echter dat zij geen andere mogelijkheid meer zag dan gesprekken met het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 aangevuld met ChristenUnie.

Ook andere partijen reageerden dinsdag op het verkennende gesprek tussen ChristenUnie en D66. Kees van der Staaij van de SGP schat in dat het heel lastig is om eruit te komen omdat de inhoudelijke verschillen zo groot zijn. Hij wil zich er niet mee bemoeien, door te adviseren wat wel of niet te doen. Van der Staaij had zelf bij Schippers aangegeven een kabinet van deze vier partijen te onderzoeken.

PvdA-leider Lodewijk Asscher liet weten af te wachten wat de uitkomst wordt. Zijn partij is vaak genoemd om toch aan te schuiven bij de onderhandelingen, maar Asscher heeft dat steeds geweigerd vanwege het grote verlies in de verkiezingen van de PvdA. Hij noemt het onwaarschijnlijk dat hij alsnog aan tafel moet.

23-05-2017 © ANP / Demet TV