Trump haalt weer uit naar Duitsland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag hard uitgehaald naar Berlijn. ,,We hebben een gigantisch handelstekort met de Duitsers”, twitterde hij. ,,Bovendien trekken ze veel te weinig geld uit voor de NAVO en de strijdkrachten. Dat is erg slecht voor de VS en dit gaat veranderen.”

De president haalde onlangs tijdens een bezoek aan Brussel ook al uit naar Duitsland. ,,De Duitsers zijn slecht, erg slecht. Kijk naar de miljoenen auto’s die zij in de Verenigde Staten aan de man brengen. Verschrikkelijk. Daar gaan we een stokje voor steken”, zou Trump toen volgens Der Spiegel hebben gezegd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel leek zondag ook enige afstand te nemen van de VS. Ze riep Europa op zich te bezinnen op de eigen kracht. ,,De tijden dat we volledig op anderen konden rekenen zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren”, zei Merkel na de G7-top op Sicilië, die door het dwarse optreden van Trump nauwelijks iets heeft opgeleverd.

Merkel kreeg dinsdag bijval van de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. Ook die vindt dat Europa zijn eigen koers voor de toekomst moet uitstippelen. Als Europa zijn eigen koers bepaalt, zal dat het belang van de banden met de VS niet teniet doen, aldus Gentiloni. ,,Maar het belang dat we aan die banden hechten, kan niet betekenen dat we onze fundamentele principes overboord zetten voor bijvoorbeeld de strijd tegen de klimaatverandering, voor open samenlevingen en vrije handel.”

30-05-2017 © ANP / Demet TV