‘Steeds meer problemen door agenten-tekort’

Het tekort aan agenten zal in de zomer tot extra problemen leiden. Dat bevestigt politievakbond ANPV naar aanleiding van een bericht in het AD. ,,Er moeten keuzes gemaakt worden. De problemen worden steeds groter in grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar dat geldt voor het hele land. Zaken zullen bijvoorbeeld twee, drie maanden langer op de plank blijven liggen. Dat is niet wenselijk”, aldus een woordvoerder van de bond.

Van diverse kanten is al eerder gewezen op het tekort aan agenten. Twaalf commissarissen van de Koning spraken al hun zorg uit over het gebrek aan politie op het platteland.

De politievakbond ACP heeft vorige maand in een brandbrief korpschef Erik Akerboom opgeroepen onmiddellijk duizend extra agenten op te leiden om het tekort aan politiemensen aan te pakken. ,,We hebben hier nog geen reactie op gekregen”, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp maandag. ,,We geven hem nog wel even respijt. Maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren, want de problemen stapelen zich op. Dat geldt niet alleen voor deze zomer, maar ook in het najaar. Collega’s hebben steeds meer het gevoel dat ze niet serieus genomen worden. De onvrede groeit.”

Van de Kamp zegt dat de bond zeker niet stil blijft zitten als er van Akerboom geen reactie komt. Hij sluit acties niet uit.

Volgens een woordvoerster van de nationale politie is de druk op de dienstroosters in de zomer door de vakanties groter. ,,Het kan dat er dan strakkere keuzes gemaakt moeten worden. Maar de veiligheid zal zeker gewaarborgd blijven.”

03-07-2017 © ANP / Demet TV